- De Europese voedselautoriteit EFSA ontving tot dusver nul aanvragen van kweekvleesbedrijven die de Europese markt op willen.
- Dat meldt de toezichthouder desgevraagd aan Business Insider. De goedkeuringsprocedure neemt doorgaans zo’n anderhalf jaar in beslag.
- “Ondanks het gepraat over kweekvlees (…) hebben ze ons nog niets gestuurd”, aldus een woordvoerder van EFSA.
- Lees ook: Leonardo DiCaprio investeert in het Limburgse kweekvleesbedrijf Mosa Meat
Nog geen enkele producent van kweekvlees of -vis deed tot dusver een aanvraag om zijn producten in Europa de markt op te krijgen. Dat meldt een woordvoerder van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) desgevraagd aan Business Insider.
Kweekvleesbedrijven laten een stuk vlees uit een enkele cel groeien, zonder dat daarbij dieren hoeven te worden geslacht. Onderzoekers slaagden er al in 2013 in om de eerste kweekvleesburger te produceren en sindsdien hebben bedrijven de techniek verfijnd. Singapore is het eerste land ter wereld dat deze voedingstechniek toestaat.
Om de Europese markt op te mogen, moeten producenten eerst het zogeheten novel food-traject door. Hierbij doet de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid een uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van het product. Als de producent aan alle voorwaarden voldoet, kan het proces in zo’n anderhalf jaar afgerond zijn.
Wel moeten ook de Europese Commissie (EC) en individuele EU-lidstaten hun fiat aan de producten geven. Of de EC al aanvragen binnen heeft, is onbekend. Het orgaan reageert niet op persvragen van Business Insider.
'Geen enkele aanvraag ontvangen'
"Tot op heden hebben wij nog geen enkele aanvraag ontvangen voor een beoordeling van een uit cellen afgeleid vlees- of visproduct", schrijft de woordvoerder van EFSA per mail aan Business Insider. "De enige gerelateerde beoordeling die bij ons gaande is, is die voor een voedingssupplement dat is afgeleid van een appelstructuur."
De woordvoerder voegt eraan toe "veel aanvragen" te krijgen voor de beoordeling van nieuwe voedingsmiddelen, bijvoorbeeld op basis van algen en insecten. Maar, zo zegt hij: "Ondanks het gepraat over kweekvlees (...) hebben ze ons nog niets gestuurd."
Dat bedrijven nog geen aanvraag tot goedkeuring voor de Europese markt hebben gedaan, is opvallend. De Nederlandse producent Mosa Meat kondigde drie jaar geleden nog aan vanaf 2023 een kweekvleesburger in het winkelschap te willen hebben. Dat wordt nu niet eerder dan eind 2025, maar dan moet het bedrijf zijn product wel op zeer korte termijn laten toetsen door de Europese voedselautoriteit.
Waarom het bedrijf nog altijd geen aanvraag bij de Europese voedselautoriteit heeft gedaan, blijft onduidelijk. Het bedrijf reageerde tot dusver niet op persvragen van Business Insider.
Krijn de Nood, CEO van het Delftse kweekvleesbedrijf Meatable, stelde in een interview in 2018 nog te verwachten "over 4 tot 5 jaar" de markt op te kunnen. Het bedrijf mikt er nu op in 2024 de markt op te kunnen, maar dan in Singapore. Het bedrijf zei afgelopen jaar voor 2030 de Europese markt op te willen.
'Producten eerst nog verder optimaliseren'
Meatable laat per mail aan Business Insider weten dat er binnen de startup "hard gewerkt" wordt om de benodigde rapportage voor de aanvraag te "finaliseren". Maar, zo voegt het bedrijf eraan toe: "Voordat we het rapport indienen, willen we onze producten nog iets verder optimaliseren."
Een dochterbedrijf van de Amerikaanse kweekvleesonderneming Eat Just kreeg afgelopen jaar wel goedkeuring van de Europese Commissie voor het op de markt brengen van een veganistisch eiproduct. Dit product maakt Eat Just echter op basis van mungbonen, en dus niet met gekweekte cellen.
Waarom Eat Just voor zijn kweekvleesproductie nog altijd geen aanvraag tot goedkeuring in Europa heeft gedaan en wanneer het bedrijf dit van plan is te doen, is onbekend. In reactie op persvragen hierover stuurt het bedrijf een uitgebreide mail met wapenfeiten van het concern, zonder daarbij in te gaan op de vragen. Wel laat het bedrijf weten: "We kijken ernaar uit om ook bij toekomstige projecten met EFSA samen te werken."